بخش اول:
ریزساختار شامل تعریف طول مولکول
پلی اتیلن یکی از مهمترین پلاستیک های تجاری در تولید انواع محصولات متداول در فرایندهای شکل دهی متفاوت است. چنین طیف وسیعی از کاربردها یا خواص پلی اتیلن از تنوع در ریزساختار آن ناشی میشود. مشخصات ریزساختار پلی اتیلن شامل طول مولکول از یک سو و شکل مولکول یعنی حالت خطی یا شاخه دار میباشد (شکل ۱).
شکل ۱- مشخصات ریزساختاری شامل طول (سمت راست) و شکل (سمت چپ) در مولکول پلی اتیلن
تولید کنندگان مواد اولیه با بهره گیری از تکنولوژی مناسب و کنترل شرایط تولید قادرند تا این مشخصات ریزساختاری را روی مقادیر معینی تنظیم کرده و در نتیجه خواص دلخواه را در قالب گونههای مختلف پلی اتیلن ایجاد نمایند.
اما در تولید این ماده هر چقدر هم دقت به خرج داده شود ولی بدلیل ماهیت فرایند، مولکولهای پلی اتیلن ساخته شده از نظر مشخصات ریزساختاری به هیچ وجه یکسان نمیشوند. این یعنی از نظر طول مولکول و شکل آن تنوع وجود دارد. مثلا در مورد طول مولکول تعداد کمی از مولکولها بسیار بزرگ همین طور کوچک و تعداد زیادی اندازه بینابینی دارند. به عبارت دیگر یک توزیع در طول مولکول ها وجود دارد (شکل ۲). در این صورت برای بیان طول مولکول با یک عدد چه باید کرد؟ علم آمار به کمک آمده و متوسط ها را برای این منظور معرفی کرده است.
سه نوع متوسط برای بیان مقدار طول مولکول پلی اتیلن وجود دارد که عبارتند از متوسط عددی، متوسط وزنی و متوسط z (زد). متوسط عددی یک میانگین معمولی از طول مولکول های پلی اتیلن است، درست همانطور که معدل چند نمرات درسی بدست می آید. پس در این نوع میانگین گیری تمام مولکول ها بدون توجه به طولشان یک درجه مشابه از اهمیت دارند. با این حال در این روش طول های کوچک مولکول بر مقدار متوسط محاسبه شده بسیار موثرتر از طولهای بزرگتر میباشد همانطور که وقتی یک دانش آموز نمره درسی کمتر از ۱۰ گرفته باشد یا اصطلاحا تجدید شده باشد به شدت معدلش را کم میکند. در متوسط گیری وزنی هر چه طول مولکول بزرگتر باشد اثرش روی مقدار متوسط بزرگتر است. در این نوع متوسط بر خلاف متوسط عددی طول های بزرگ زنجیر تأثیر بیشتری در مقدار محاسبه شده برای متوسط وزنی دارد. در متوسط گیری z اهمیت طول زنجیر حتی از متوسط وزنی هم بیشتر شده بطوریکه مقدار محاسبه شده عمدتا از طول مولکولی های بسیار بزرگ تأثیر میگیرد.
شکل ۲- نمودار توزیع طول مولکول پلی اتیلن
بنابراین بطور کلی مولکولهای کوچک روی متوسط عددی، مولکول های با طول بینابینی روی متوسط وزنی و مولکول های بسیار بزرگ روی مقدار متوسط z موثرند. آنچه که ما بعنوان شاخص جریان مذاب یا MFI میشناسیم ارتباط تنگاتنگی با متوسط وزنی دارد. نسبت شاخص جریان مذاب در وزنه های ۲۱.۶ به ۲.۱۶ یا ۵.۰ کیلوگرم که تحت عنوان FRR نیز شناخته میشود ارتباط مستقیمی با نسبت متوسطهای وزنی به عددی دارد. متوسط z علیرغم اینکه با روش های معمول مثل MFI قابل اندازه گیری نیست ولی هر جا موضوع استحکام مذاب مطرح است مثل پایداری حباب فرایند فیلم دمشی یا کش آمدن روده در فرایند قالبگیری دمشی تحت تأثیر آن میباشد